Kommuner manar till sparsamhet med vattnet

2018-06-11 07:58  
34 kommuner har infört bevattningsförbud, och ytterligare ett 70-tal kommuner uppmanar hela eller delar av befolkningen att vara sparsam med vattnet. Foto: Pontus Lundahl / TT

104 av Sveriges 290 kommuner har infört bevattningsförbud eller uppmanar invånarna att vara försiktiga med vattenanvändningen, enligt branschorganisationen Svenskt vatten.

En rekordvarm och torr majmånad har lett till att landets vattenverk arbetar på maxkapacitet.

I nuläget har 34 kommuner infört bevattningsförbud, och ytterligare ett 70-tal kommuner uppmanar hela eller delar av befolkningen att vara sparsam med vattnet, uppger Svenskt vatten för SVT Nyheter.

Läs mer: FN: Rekordhetta de senaste tre åren

I somliga kommuner får kommunalt vatten i första hand enbart användas till det mest basala _ mat, dryck och hygien.

En av dessa kommuner är Simrishamn i Skåne. Där har man haft bevattningsförbud sedan 5 juni, vilket inte bättrat på grannsämjan bland kommunens invånare. Tvärtom har det lett till polisanmälningar, eller åtminstone anmälningsförsök.

– Jag har fått flera samtal från folk som klagar på att folk vattnar sina gräsmattor, berättar kommunpolis Birthe Parkhagen för Ystads Allehanda.

Läs mer: Historisk torka: Vattenbrist hotar Kapstaden

Parkhagen framhåller att överträdelser av bevattningsförbudet inte är ett polisiärt ärende.

– Det enda jag kan göra är att hänvisa till kommunens VA-enhet. Ett tips kan ju också vara att prata med den som vattnar, säger hon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt