Miljö

Koleldade kraftverk största boven för farliga partiklar

Foto: Pibwl

Det finns en ökad medvetenhet kring att ultrasmå partiklar kan ge lung- och hjärt-/kärlsjukdomar. Dieselfordon har pekats ut som en av de stora bovarna, men nu visar en ny studie att moderna kolkraftverk utgör den största källan.

Publicerad

Flinders University i Australien har genomfört mätningar av utsläppstypen i hemlandet, samt i Europa, Mexiko och inre Mongoliet. För ändamålet använde de två ultralätta flygplan med instrument som mäter dammpartiklar, spårgaser, temperatur, luftfuktighet och vind. Forskarna kom fram till att de ultrasmå partiklarna genereras av den teknik som dagens kraftverk använder för att filtrera kolgaserna – och att de kan ha en stor inverkan på klimatet.

De kondensationskärnor som utgör en förutsättning för att molndroppar bildas består av naturligt förekommande partiklar från exempelvis skogsbränder, vulkanutbrott och damm. Men med en diameter som är mindre än 100 nm kan kraftverkens partiklar fylla samma funktion. Det innebär att de bidrar till onaturliga förändringar i molnbildningen och nederbörden.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här