Koldioxidhalterna når nya rekordnivåer

2018-11-23 07:56  
Foto: TT

Koldioxidhalterna i atmosfären nådde nya rekordnivåer under 2017, enligt WMO, Världsmeteorologiska organisationen. Halterna har uppmätts till 405,5 miljondelar, en ökning från 403,3 miljondelar året innan.

Ökningen är väntad och följer samma trend som varit rådande de senaste åren, rapporterar Reuters. Inga tecken finns på en avmattning av ökningen, enligt WMO.

Senast koldioxidhalterna var så här höga var för 3-5 miljoner år sedan. På den tiden var jordens temperatur 2-3 grader varmare än i dag, vilket medförde smältande isar och kraftigt stigande havsnivåer. Det är de effekterna vi kan förvänta oss nu också, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet.

Läs mer: Utsläppen av växthusgaser ökar i Sverige

– Det leder till högre havsvattenstånd, minskande havsis i Arktis, minskande glaciärer, förändringar i nederbörden, det leder till förändringar i vissa väderextremer, exempelvis värmeböljor.

Går att bromsa

Klimatförändringarna går inte att stoppa, men de går fortfarande att bromsa, förklarar Markku Rummukainen.

– Vi kommer inte undan klimatförändringar eftersom de redan pågår och utsläppen fortsätter, men det går att bromsa in dem och hindra att de blir allt större. Det i sin tur förutsätter att utsläppen snabbt börjar minska. Hur snabbt det går påverkar givetvis hur stora klimatförändringarna blir.

Varmaste åren

Enligt FN har 17 av de 18 varmaste åren som finns registrerade inträffat sedan 2001 och kostnaden för klimatrelaterade katastrofer 2017 översteg 500 miljarder dollar.

WMO:s årliga publikation "Greenhouse gas bulletin" följer halten farliga gaser i atmosfären sedan 1750. Forskare har tillförlitliga uppskattningar om koldioxidhalter så långt tillbaka som 800|000 år, baserat på luftbubblor som bevarats i isen på Grönland och i Arktis. Genom studier av fossilerade material har WMO även uppskattningar om koldioxidhalterna fem miljoner åt tillbaka i tiden.

Läs mer: Preem vill fånga in koldioxid 2025 men kan öka utsläppen

I december hålls klimatmötet COP-24 för de länder som skrivit under FN:s klimatkonvention. Inför mötet försöker FN åter sätta press på regeringarna att hålla fast vid Parisavtalets mål med begränsa den globala uppvärmningen till två grader.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer