Klimatveckan sparkar igång – tusentals strejker världen över

2019-09-20 07:29  
Foto: TT

Den svenska aktivisten Greta Thunbergs räckvidd spänner långt utanför New York, där hon befinner sig för FN:s klimattoppmöte. I dag arrangeras tusentals strejker för klimatet i världens alla hörn.

Det är den globala paraplyrörelsen Fridays for future, som inspirerats av Greta Thunbergs klimatprotest utanför Sveriges riksdag, som kallar till en ny global strejk för att få makthavare att skärpa miljöpolitiken.

Redan under natten svensk tid har barn, ungdomar och vuxna samlats i stora skaror i länder på det östra halvklotet. "Ni är först ut! Led vägen!" skriver Greta Thunberg på Instagram, och hälsar till anhängare i bland annat Australien, Filippinerna och Japan.

Det är den tredje världsomspännande klimatmanifestationen som arrangerats under det gångna året. Senaste gången var den 24 maj, då hundratusentals människor deltog i över 100 länder, enligt Fridays for future.

Läs mer: Bilchefen om Greta-effekten: ”Vi är också människor”

Inför det extrainsatta klimattoppmötet i FN:s högkvarter i New York, som inleds på måndag, lyder uppmaningen som en mistlur över världen igen.

– Lyssna inte på mig, lyssna på forskningen, som Greta Thunberg sade i ett tal till USA:s kongress tidigare i veckan.

Nord och söder

Totalt planeras i dag över 3|300 klimatstrejker enligt Fridays for futures sajt. Aktivister strålar samman i 120 länder på samtliga världens sju kontinenter - från Suva på Fiji och Charkiv i Ukraina till Lihue på Hawaii.

Den nordligaste strejken hålls utanför stadshuset i Ny-Ålesund på Svalbard; den sydligaste vid en forskningsstation vid den geografiska sydpolen i Antarktis.

– Vi, de unga, är rädda för att vår framtid förstörs av klimatförändringarna. Inspirerade av Greta Thunberg har vi anslutit oss till kampen för klimaträttvisa, säger den sydafrikanska aktivisten Ruby Sampson, vars organisation African climate alliance klimatstrejkar i Kapstaden i dag, i en video.

– Om vi inte kräver handling nu, så har vi kanske inte någon framtid, säger 14-åriga Manahil Qader, som deltar i Pakistan, i en annan utlagd video.

Ses på gatan

I Sverige anordnas flera klimatstrejker, bland annat på Mynttorget i Stockholm. Greta Thunberg själv kommer att hålla till på Manhattan i New York.

– Aktivism fungerar. Så agera! Vi ses på gatan, sade 16-åringen när hon och Skolstrejk för klimatet-rörelsen tog emot Amnesty Internationals "Ambassador for conscience award" - en utnämning till en internationell samvetsambassadör - i Washington DC i tisdags.

En andra global klimatstrejk är planerad till nästa fredag, den 27 september.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer