Klimatstudie: priset för temperaturförändringen

2016-04-04 17:00  
Klimatförändringen har sitt pris visar studie. Foto Pixabay

Om den globala uppvärmningen fortsätter 2,5 grader under detta århundrade hotas finansiella tillgångar på 2500 miljarder dollar, enligt en ny studie.

Studien kommer från London School of Economics and Political Science och publiceras i tidskriften Nature Climate Change.

Av studien framgår vidare att om vi lyckas begränsa temperaturhöjningen, enligt Parisavtalet 2015, till 2 grader Celsius, så blir effekten avsevärt mindre och reduceras till 1700 miljarder dollar.

Men samtidigt varnar forskarna med Simon Dietz i spetsen att det finns många osäkerheter i uppskattningen. I ett värsta scenario, med 1 procents risk, så kan förlusterna uppgå till så stora belopp som 24000 miljarder dollar. Det skulle motsvara 16,9 procent av världens samlade finansiella tillgångar 2100. Forskarna påminner samtidigt om att aktievärdet för världens samlade fossilenergiföretag i dag uppskattas till 5000 miljarder dollar.

Vid den lägre temperaturhöjningen hotas enligt rapporten tillgångar värda 1700 miljarder dollar, men i värsta fall är risken 1 procent att tillgångar på 13200 miljarder dollar hotas.

Simon Dietz påpekar att rapporten sätter fingret på de risker som långsiktiga investerare, exempelvis pensionsfonder, måste räkna med framöver. Han säger att undersökningen är den första att värdera klimatriskerna utifrån ett ekonomiskt perspektiv, men med tanke på de enorma svårigheterna att bedöma ekonomiska modeller från klimatförändringar så är detta bara början på en lång debatt.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer