Klimatforskare om nya lagen: Ambitionen räcker inte

2021-04-21 11:54  
Johan Rockström är professor i miljövetenskap och chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Berlin. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

UPPDATERAD. Att EU-parlamentet och medlemsländerna till sist har enats om en klimatlag är ett viktigt steg framåt för hela världen, menar klimatforskaren Johan Rockström. Men samtidigt varnar han för att ambitionen inte räcker, så som den är skriven i dag.

– Detta är viktigt, nu har världen ett G3 för klimatet, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Berlin, till TT.

Han syftar på att USA, EU och Kina nu har tydligt formulerade mål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast 2050 respektive 2060.

Läs mer: EU-utsläpp ska ner 55 procent till 2030

– Världens tre största ekonomier ställer sig bakom klimatvetenskapen och sätter kvantitativa mål. Det kan tippa över hela världens engagemang i att lösa klimatkrisen, säger Rockström.

Inte tillräckligt

Förutom målet att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast 2050, innehåller EU:s klimatlag ett delmål för 2030. Då ska utsläppen ha minskat minst 55 procent jämfört med 1990 års nivå.

Men det målet är långt ifrån tillräckligt, menar Johan Rockström.

Dessutom är det lite missvisande att ha 1990 som utgångspunkt. Det beror på att världen måste halvera utsläppen av växthusgaser mellan 2020 och 2030 – alltså en halvering jämfört med dagens nivå – om det ska bli möjligt att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål.

"För lite"

– Med en minskning på 55 procent kan det låta som att EU tar ett större ansvar än världen i övrigt. Men eftersom EU redan har minskat utsläppen med cirka 24 procent sedan 1990, innebär dagens beslut bara cirka 30 procent faktiska utsläppsminskningar mellan 2020 och 2030. Detta är för lite tyvärr, säger Rockström.

Dessutom, tillägger han, är EU en rik del av välden som därför bör gå ännu snabbare fram.

Ola Hansén, klimatexpert vid Världsnaturfonden, instämmer:

– När det gäller den övergripande ambitionen att minska utsläppen menar vi att man har missat chansen att sätta ett mål i linje med vad vetenskapen kräver.

Enstaka länder kan stjälpa

Dessutom är Hansén kritisk till att slutmålet om noll nettoutsläpp av växthusgaser endast gäller för hela EU, och inte omfattar alla enskilda medlemsländer. Det betyder att fortsätta utsläpp i enstaka länder kan räknas av mot kompenserande åtgärder i andra medlemsländer, även efter 2050.

– Om det inte kan ändras framöver är det kanske den största svagheten i lagen, för utan det kravet blir det väldigt svårt att nå nettonoll på EU-nivå. Det finns ju några länder som ensamma kan stjälpa det hela, som de andra länderna inte kan kompensera för. Som tur är finns det lite tid kvar till 2050 för att revidera den punkten, säger Ola Hansén.

Men i grunden anser även Ola Hansén och Världsnaturfonden att EU:s klimatlag är ett stort steg framåt som innehåller många viktiga delar. Till exempel pekar han på att EU nu ska upprätta en koldioxidbudget, som tydligt visar hur mycket växthusgaser som medlemsländerna fortfarande har utrymme att släppa ut inom ramen för Parisavtalet.

Klimatpolitiskt råd

Han välkomnar också beskedet om ytterligare ett delmål på vägen till klimatneutralitet år 2050. Det ska sättas för år 2040, och kommer sannolikt att baseras just på koldioxidbudgeten för att bli mer exakt.

– Och det här med ett klimatpolitiskt råd är något som vi har kämpat för länge, som ska granska och utvärdera EU:s klimatpolitik. Det kan bli riktigt bra, förutsatt att det är politiskt oberoende och tillsätts utifrån vetenskapliga meriter. Om varje land ska ha med en egen representant finns risken att det bara blir en ny arena för långa förhandlingar, säger Ola Hansén.

 

Texten har uppdaterats.

Jörn Spolander/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer