Klimatförändringarna kan få havet att ändra färg

2019-02-05 12:56  
Global uppvärmning kan leda till att de gröna havsstråken blir grönare och de blå blåare. Foto: Nasa Earth Observatory

Världshaven kommer att bli mer tydligt gröna eller blå, enligt en ny studie. Orsaken är hur högre temperaturer kan påverka växtplankton.

När havet blir varmare kommer blommande växtplankton att få ytvattnet att ändra färg på många platser i världen. Något som kommer att påverka vattenlevande liv, skriver en grupp forskare vid bland annat MIT i en studie som publicerades i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Forskarna har tagit fram en beräkningsmodell för att se hur olika typer av växtplankton kommer att påverkas om den globala uppvärmningen fortsätter. Om temperaturen stiger med tre grader mot förindustriell tid till år 2100 kan stora förändringar vänta.

En slående slutsats av forskarnas studie är att hälften av havens ytvatten kommer att skifta i färg under seklets gång. Växtplankton innehåller klorofyll som absorberar mestadels blått solljus som en del av fotosyntesen. Därför reflekteras mer grönt ljus tillbaka i områden med mycket plankton, och havet framstår som grönare.

Läs mer: Studie: Ökade koldioxidutsläpp fick inte träd att växa mer

Forskarna tror att de blåa regionerna i havet, som i subtropiska områden, kommer att bli ännu blåare när halten av växtplankton minskar. I områden där havet redan drar åt grönt, som runt polerna och ekvatorn, kommer motsatt utveckling att ske när högre temperaturer leder till att växtplankton blommar kraftigare - och att fler arter av växtplankton får fotfäste.

Kan påverka livet i havet

Färgförändringarna kan få stora konsekvenser för livet i haven. Men för blotta ögat kanske de inte kommer att vara lika radikala, även om skillnaderna kommer att gå att se tydligt i labbmiljö.

”Modellen antyder att förändringen inte kommer att verka enorm för blotta ögat, och havet kommer att fortsätta se ut att ha blåa regioner i subtropikerna och grönare regioner nära ekvatorn och polerna. Det grundläggande mönstret kommer att finnas kvar. Men det kommer att vara tillräckligt stor skillnad för att påverka resten av näringskedjan som livnär sig på växtplankton”, säger rapportens huvudförfattare Stephanie Dutkiewicz i ett pressmeddelande.

Läs mer: Värmen får isarna på ”Världens tak” att smälta

Om vissa sorters växtplankton skulle försvinna från havet, skulle andra arter kunna få svårt att överleva.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer