Klimatförändringarna får oss att sova sämre

2017-05-30 17:02  
Foto: Pixabay

Vi kommer antagligen att sova sämre i framtiden, i takt med att växthuseffekten påverkar klimatet, enligt amerikanska forskare. Värst riskerar det att bli för fattiga och äldre.

Inte nog med att polarisarna smälter och havsvattennivåerna väntas höja i takt med att jordens medeltemperatur höjs – vi kan dessutom komma att sova sämre, enligt en studie som publicerats i Science Advances.

– Det kommer att bli många, många olika effekter av klimatförändringarna och det här är bara ytterligare en faktor i en mosaik av negativa faktorer, säger forskaren Nick Obradovich vid Harvard Kennedy School till Los Angeles Times.

Forskarna har använt data från 2002-2011, där 765 000 amerikaner tillfrågats om hur de sovit de senaste 30 dagarna. Därefter har forskarna tagit varje individuellt svar, undersökt var personen var bosatt och sedan jämfört med medeltemperaturen på platsen under nätterna före frågetillfället. När medeltemperaturen ökar – exempelvis vid värmeböljor – så upplever människor i ökad grad att de sover sämre, enligt studien.

– Om hela USA upplever en temperaturhöjning på en grad Celsius, så motsvarar det nio miljoner nätter av otillräcklig sömn per månad, säger Obradovich till LA Times.

Läs mer:

Läs mer: Vårarna allt varmare i Sverige

Enligt forskarna kommer problemen att öka i takt med att klimatförändringarnas effekter slår igenom och temperaturerna stiger på nätterna. Främst är det låginkomsttagare och äldre som drabbas, och därmed får sämre välmående. Obradovich konstaterar att effekten var tydlig trots att forskningen gjordes i USA, ett land där många har luftkonditionering.

– Det faktum att vi ser en effekt får mig att tro att om vi hade data för Indien eller Brasilien så skulle vi kunna se en mycket större effekt, säger han till tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer