Klimatförändringar hotar vart fjärde natur-världsarv

2017-11-14 08:08  

Klimatförändringar hotar mer än vart fjärde naturområde som klassats som världsarv, enligt Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

– Klimatförändringar agerar fort och skonar inte vår planets finaste skatter, säger Inger Andersen, generalsekreterare för IUCN.

IUCN övervakar de drygt 200 naturområden som världsarvsklassas av FN-organet Unesco, och har gjort en genomgång inför FN:s klimatsamtal som inleds i tyska Bonn.

Enligt rapporten står 29 procent av de naturområden som klassats som världsarv inför allvarliga hot. För sju procent, inklusive våtmarksområden Everglades i Florida och sjön Turkana i Kenya, är utsikten kritisk.

Antalet hotade platser har på tre år ökat från 35 till 62.

Tre av korallreven på listan – Aldabraatollen i Indiska Oceanen, Belize barriärrev i Atlanten och Stora barriärrevet utanför Australien – har påverkats av ”förödande” korallblekning de senaste tre åren.

Flera glaciärer är på tillbakagång, exempelvis Kilimanjaro i Östafrika. Enligt IUCN kan hot mot världsarven också ha ekonomiska följdeffekter. I Perus nationalpark Huascaran påverkar smältande glaciärer vattentillgången och förorenar vatten och mark när tungmetaller som tidigare varit lagrade under isen frigörs.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer