Klimatet först när EU ska bli klimatneutralt 2050

2019-12-04 15:21  
Ursula von der Leyen. Foto: TT

EU ska gå i frontlinjen för klimatet, lovar nya kommissionsbasen Ursula von der Leyen sedan hennes kommission haft sitt första riktiga samarbete. Bråda dagar väntar för att leverera det som utlovats inför tillträdet och bana väg för framtidens EU.

Att kommissionen börjat arbeta samtidigt som årets stora klimatkonferens, COP 25, dragit igång passar perfekt för von der Leyen och hennes ledamöter.

Klimatfrågorna har redan på förhand målats upp som en av kommissionens absolut viktigaste frågor. von der Leyen själv tillbringade sin första riktiga arbetsdag i måndags på klimatkonferensen i Madrid.

– Jag är övertygad om att bara sådant som kan mätas blir gjort. Därför meddelade vi på COP 25 att vi under 2020 kommer att ha en klimatlag på plats så att det inte ska gå att vända på vägen till klimatneutralitet år 2050, förklarar hon på en presskonferens i Bryssel efter den nya kommissionens första sammanträde på onsdagen.

Miljardfond

von der Leyens klimatgeneral Frans Timmermans ska nästa onsdag lägga fram grundlinjerna i den "nya gröna giv" som kommissionen utlovat. Där ingår även en gigantisk omställningsfond för att hjälpa samhällen och områden att skapa en mer miljömässigt hållbar framtid, med hjälp av pengar från EU-budgeten och Europeiska investeringsbanken (EIB) för

Läs mer: Klimatvarning får kritik: ”Det är redan kört”

– Vi arbetar på att kunna mobilisera 100 miljarder euro i investeringar under nästa budgetperiod (fram till 2027), säger von der Leyen i Bryssel.

Nästa vecka väntar också det första toppmötet för EU:s stats- och regeringschefer under von der Leyens ledning. Även här blir klimatet en tung fråga, som dessutom är starkt kopplad till huvudämnet: striden om nästa långtidsbudget för åren 2021-27.

Framtidskonferens

Samtal väntas även om den "konferens om EU:s framtid" som utlovats av von der Leyen, men där det fortfarande är oklart om hur och när och var och vad som egentligen ska diskuteras.

Tyskland och Frankrike trycker tillsammans på för att inleda redan under våren 2020 med fokus på "den demokratiska funktionen" – i praktiken om hur man ska gå vidare med tanken på transnationella listor och formella kandidater till kommissionsordförandeposten vid nästa EU-val, som ska hållas i maj 2024.

Från hösten 2020 till våren 2022 vill Paris och Berlin sedan att konferensen diskuterar politiska prioriteringar, om allt från säkerhet och migration till klimatförändringar och konkurrenskraft.

Fakta: Tung kvintett i ny kommission

Här är den politiskt tyngsta kvintetten i den nya EU-kommission:

  • Ursula von der Leyen – tysk tidigare försvarsminister från kristdemokratiska CDU, första kvinna som kommissionsordförande.
  • Frans Timmermans – förste viceordförande redan under förre kommissionsbasen Jean-Claude Juncker, mångspråkig socialdemokratisk nederländare som får huvudansvar för klimatpolitiken.
  • Margrethe Vestager – dansk liberal och tidigare finansminister som behåller det viktiga ansvaret för konkurrenslagstiftningen från Juncker-kommissionen och även tar hand om digitaliseringsfrågor.
  • Valdis Dombrovskis – euro-ansvarig under Juncker-tiden som nu får huvudansvar för ekonomin, tidigare konservativ premiärminister i Lettland.
  • Josep Borrell – kommissionens ålderman (född 1947) och ny utrikeschef, socialistisk spanjor som tidigare varit talman i EU-parlamentet.

Wiktor Nummelin/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer