Klimatåtgärder i Kina uppväger USA:s avhopp

2017-11-15 15:26  
Mannen som såg till att USA ställde sig utanför parisavtalet, president Donald Trump. Foto: All Over Press

Förbättrad klimatpolitik i Kina och Indien har – trots USA:s avhopp från Parisavtalet – lett till att den förväntade effekten av den globala uppvärmningen minskat något. Men världen är fortfarande långt i från att nå tvågradersmålet, visar en ny rapport.

Med rådande politik kommer temperaturen på jorden att vara 3,4 grader högre vid år 2100, på grund av den globala uppvärmningen. Det hävdar forskarnätverket Climate Action Tracker (CAT) i en ny rapport, som släpps i samband med klimatmötet i Bonn.

Det innebär en minskning med 0,2 grader jämfört med den prognos som CAT släppte för ett år sedan, något som enligt forskarna beror på de klimatåtgärder som redan vidtagits i Kina och Indien.

”Det här är första gången sedan CAT började studera situationen 2009 som politiska åtgärder på nationell nivå lett till tydliga minskningar av den förväntade temperaturen vid århundradets slut”, konstaterar forskarna.

Enligt CAT har USA:s avhopp från Parisavtalet lett till att den förväntade effekten av avtalet försämrats med 0,3 grader fram till 2100.

Tidigare i veckan kom en annan rapport som visade att världens koldioxidutsläpp väntas öka med två procent under 2017, vilket grusade förhoppningar om ett trendbrott. Rapporten visade även att den största bidragande orsaken var Kina, som under året väntas öka sina utsläpp med 3,5 procent.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt