Kinas ”regnkaminer” ska få Tibet att frodas

2018-04-12 13:28  

På den tibetanska högplatån är vattenbrist ett stort problem. Nu ska Kina lösa det genom att placera ut tiotusentals regnkaminer. Målet är att få tio miljarder ton regn över området.

Glöm regndanser och annat hokus pokus, för trots Tibets långa tradition av mysticism är det teknik som ska göra landet frodigt. Bakom projektet står China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), och deras idé är att placera ut kaminer på Himalayas bergssidor på en höjd över 5.000 meter. Tanken är att de ska producera nederbörd för områden som annars ligger i regnskugga. Det rapporterar tidningen South China Morning Post.

För trots att stora volymer fuktig luft passerar högplatån, är den en av de torraste platserna på jorden. Stora delar får mindre än tio centimeter regn om året, något som innebär att den kan definieras som en öken. De specialutvecklade kaminerna eldas med ett kemiskt bränsle, och de är byggda för att fungera på hög höjd under förhållanden med lite syre. Enligt CASC ska de kunna köras i nära vakuum i månader utan underhåll.

Kaminerna ska ge nederbörd

Röken som produceras är spetsad med silverjod. När partiklarna stiger och blandas med molnen, kristalliseras silverjoden vilket sätter igång en kedjereaktion som ger nederbörd. För att effektivisera det hela kommer kaminerna vara uppkopplade mot ett nätverk som använder vädersatelliter för att förutspå bäst effekt.

Läs mer: Konstgjort berg kan skapa regn

Tekniken är beprövad och det finns redan fler exempel på områden i Kina där systemet används. Men skalan som man nu pratar om saknar tidigare motstycke. Och vattnet man hoppas få ner, runt tio miljarder ton om året, kommer inte bara gagna den tibetanska högplatån. Mycket av Kinas övriga vatten härstammar från Himalaya.

Enligt CASC kostar varje kamin 50.000 yuan, motsvarande 67.000 kronor, att bygga och installera. Men i takt med att massproduktionen drar igång lär priset gå ner.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer