Kina satsar på etanol

2017-09-13 14:55  
Etanolfabrik i Zhaodong, Kina. Foto: Dan Hanscom / Alamy

Kina planerar att börja använda etanol i bensin i hela landet 2020.

Peking försöker att få fart på efterfrågan på industriell majs och samtidigt förbättra luftkvaliteten.

Det är första gången regeringen har ett tidsmål för att driva etanolinblandningen, känd som E10 och som innehåller 10 procent etanol, runt om i landet, även om det inte har meddelats formellt. Det rapporterar statliga medier och hänvisar till myndighetsdokument.

Tidigare har det på provinsnivå satts ett minimimått av biobränsle som måste blandas i bränslet för bilarna.

– Den här nyheten har stärkt tilltron inom branschen, säger analytikern Michael Mao vid Sublime China Information, och säger att utan statligt stöd skulle etanolen förmodligen vara för dyr för att överleva på marknaden.

Läs mer:

Läs mer: Barnen blir sjuka i Kinas dåliga luft

Kina är världens största bilmarknad. En förnyad ansträngning att främja biobränsle kommer att vara ytterligare ett slag mot stora oljeproducenter. I helgen sade regeringen att den har börjat granska när Kina ska förbjuda tillverkning och försäljning av bilar med traditionellt bränsle.

I slutet av förra året sade Peking att man ville fördubbla etanolanvändningen till 2020 efter växande tryck att landet ska göra sig av med gammal majs i statliga lager, som byggts upp till stöd för bönder.

Kina är just nu världens tredje största etanolproducent, men ligger långt bakom Brasilien och USA.

Mer om: etanol Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer