Kärnvapentester kan ha förändrat vädret: ”Spreds snabbt”

2020-05-14 07:11  
Elektriska laddningar som uppstår i samband med kärnvapenexplosioner kan påverka molnbildningen flera hundra mil bort. Foto: Prof Giles Harrison, University of Reading/TT

Provsprängningarna av kärnvapen under kalla kriget kan ha påverkat nederbörden på platser flera hundra mil från testområdena.

Det har en grupp forskare vid University of Reading i Storbritannien kommit fram till genom att samköra uppgifter om kärnvapensprängningar under perioden 1962–1964, på bland annat öar i Stilla havet och i amerikanska Nevadaöknen, med meteorologiska arkivuppgifter från väderstationer i London och Skottland.

I samband med sprängningarna var molnen mer kompakta och det kom i genomsnitt 24 procent mer nederbörd per dag än annars.

Forskarna förklarar detta med att radioaktiviteten från sprängningarna gav upphov till elektriska laddningar, som i sin tur påverkade droppbildningen inuti molnen.

"Trots att sprängningarna skedde så långt bort spred sig den radioaktiva föroreningen snabbt i atmosfären", skriver forskarna i ett pressmeddelande till artikeln som publiceras i Physical Review Letters.

Mer om: Kärnvapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer