Kärl och tratt vinnande avfallsidéer

2017-04-13 13:20  

Ett nytt sorteringskärl, en avfallskvarn och en tratt för matolja. Det är några av de vinnande återvinningsidéerna i Resources nya innovationstävling.

Resource är ett innovationsprogram med ambitionen att Sverige ska bli världsledande på att minimera och nyttiggöra avfall. Programmet finansieras av flera statliga forskningsråd och leds av Rise, som tidigare hette SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Nu har Resource anordnat sin första innovationstävling för att få in nya idéer till produkter och tjänster inom återvinning. Sex vinnare har utsetts:

1. The Switch är en nästan färdigutvecklad avfallskvarn för flerfamiljshus. Den separerar matavfallet i diskhon och sorterar automatiskt vidare till en uppsamlingstank eller separat avloppsledning som går till reningsverket. Tanken töms varje månad med sugbil och transporteras till återvinningsanläggningen. Matavfallet kan användas för att producera biogas och till gödning på odlingar. Avfallskvarnen har utvecklats av företaget Matavfallsystem och diskussioner pågår om att använda den i en ny stadsdel i Helsingborg.

2. Miljötratten är en specialdesignad tratt som sätts på en petflaska för att enklare kunna återvinna matolja, så att den inte hamnar i avloppet. Tratten är utvecklad av företaget Ideando. Matolja som återvinns kan till exempel användas för att framställa biogas eller biodiesel.

3. Specialanpassade sorteringskärl för hushåll har tagits fram av företaget Green Lizzie. De kan kopplas ihop så att man kan bära flera kärl i en hand och bottnen kan puttas ur när kärlet ska tömmas. Snart ska kärlen börja säljas i butiker och på nätet.

–Vi har intervjuat många privatpersoner om källsortering. Nästan alla menar att det är viktigt, men ändå är nästan två tredjedelar av avfallet fel- eller osorterat. Vi tror det till stor del handlar om utrymme och smidighet i sorteringen och där kan vår produkt vara en lösning, säger Olov Mattson från Green Lizzie, i ett pressmeddelande.

4. En app har utvecklats för att mer överblivna matvaror ska tas tillvara. Bakom produkten står trion Poolfarm, Sopköket och Movebybike. Ambitionen är att använda matvaror som annars skulle slängas. Sopköket lagar mat av sådana matvaror och bedriver cateringverksamhet där minimibeställningen är tio måltider. Med den nya appen kan den som vill använda Sopköpets catering dela upp sin beställning på flera mottagare.

5. Ett kit som visar vilka kläder man faktiskt använder – och vilka som inte används. Det har utvecklats av Beteendelabbet och Myrorna. Tanken är att privatpersoner ska bli medvetna om hur många kläder som faktiskt inte används i en vanlig garderob och se över vilka kläder som kan skänkas bort.

6. En ny typ av avfallsinformation till nya svenskar ska tas fram av avfallskonsulten Jan Furom i samarbete med Upplands Väsby kommun.

Pristagarna belönas med 100 000 kronor vardera för att kunna fortsätta utveckla sina idéer.

Resource fick in 28 bidrag till tävlingen.

– Att välja ut vinnarna var inte lätt men just dessa sex hade det där lilla extra i form av realiserbarhet, enkelhet och konkreta lösningar på faktiska problem, säger Carl Arvid Dahlöf från Resouce, i pressmeddelandet.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Linda Nohrstedt

Mer om: Sopsortera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer