Miljö

Karibien håller andan inför århundradets storm

Efter att ha slagit sönder ön Dominica har orkanen Maria nu nått Puerto Rico. Gatorna är tömda och befolkningen har barrikaderat sig för ”den värsta stormen det senaste århundradet”.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

De centrala delarna av Puerto Ricos huvudstad San Juan är vanligtvis en plats som sjuder av liv. Men de gator som normalt sett karaktäriseras av högljudd trafik, middagsgäster och shoppare står nu tomma.

– Det ser ut som en spökstad. Vi vidtar större försiktighet efter Irma, sade 53-årige José Torres i San Juans historiska centrum på tisdagskvällen, till Reuters.

Puerto Rico drabbades inte direkt av orkanen Irma, men 70 procent av landets elektricitet slogs ut och tre människor omkom till följd av orkanen. Maria väntas orsaka värre skador efter att nu ha svept in över ön.

Läs mer:

Många restauranger och butiker spikade igen sina skyltfönster på tisdagen. De 3,4 miljoner invånarna rekommenderas av myndigheterna att försöka sätta sig i säkerhet och avvakta tills orkanen passerat. Vissa delar av ön har även evakuerats.

– Ingen bör vara ute på gatorna, sade den 49-årige polisen Gabriel Velazquez, som patrullerade San Juans gator medan helikoptrar surrade i luften, till Reuters.

USA:s orkancenter NHC varnar för ”potentiellt katastrofala” effekter. Förödande vindar, regn och översvämningar väntas.

Maria har de senaste dygnen pendlat mellan kategori fyra och fem på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan. Just nu är den en fyra, vilket innebär ihållande vindar på 58–69 meter per sekund, dubbelt så mycket som en ”vanlig” orkan.

Guvernören Ricardo Rossello beskriver Maria som ”den värsta stormen det senaste århundradet”, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Vid klockan 5 hade vi tagit emot 11 229 flyktingar och 580 husdjur”, skriver han på Twitter.

Läs mer:

USA:s president Donald Trump lovar på Twitter hjälp till öns invånare:

”Puerto Rico drabbas hårt av en ny monsterorkan. Var försiktiga, våra hjärtan är med er – vi kommer med hjälp!”, skriver han.

Under tisdagen slog Maria till mot ön Dominica, längre sydösterut i Karibien. Där är kommunikationerna fortfarande brutna, men lokala medier lägger ut bilder från en överflygning som visar på stor förödelse. Flera människor ska ha omkommit.

Marias styrka väntas långsamt avta när den lämnar Puerto Rico på torsdag morgon. Det är fortfarande osäkert om den kommer att nå USA:s kust.

Orkanen Irma, som drabbade området för bara ett par veckor sedan, lämnade efter sig omkring 40 döda i Karibien, innan den vek av mot USA-delstaten Florida där totalt 50 dödsfall rapporterats.

Enligt svenska UD befinner sig ett hundratal svenskar i den karibiska övärlden. UD har inga uppgifter om svenskar som skadats i orkanen.