Isberget stort som Mallorca – ”ett varningens tecken”

2021-05-20 14:02  

Att is lossnar från ismassorna i Antarktis är naturligt – men också ett varningstecken om att klimatförändringarna snabbar på processerna, enligt polarexperten Tom Arnbom.

Ett isberg större än Mallorca har lossnat från Antarktis kant och flyter i Weddellhavet. Vanligen håller isen ihop ett tag för att sedan brytas sönder i större sjok och till sist i mindre bitar – en process som tar flera år.

– Man ska komma ihåg att det bara är en tiondel som sticker upp ovanför vattenytan. Det är en enorm mängd is som flutit ut, säger Tom Arnbom, polarexpert på Världsnaturfonden WWF.

Flöt redan

Eftersom isberget redan flöt i havet så kommer inte havsnivån att höjas i någon större utsträckning, vilket den annars gör när landbaserad is smälter.

– Det här kommer inte ske på en gång, utan på väldigt lång sikt, men skulle hela isen i Antarktis åka i väg höjs havsnivån otroligt mycket, med många tiotals meter runt om i världen.

Läs mer: Satelliter avslöjar hotande glaciärkatastrof

På sikt kan sjöfarten få svårare att navigera när isberget delas i mindre bitar, men djuren i närområdet drabbas inte.

– Det är inget hot mot pingviner som hänger med isberget norrut. När pingvinerna känner att det räcker simmar de söderut igen.

"Går snabbare"

Enligt Tom Arnbom är det naturligt att större bitar av isberg lossnar runt vartannat år, men klimatförändringarna har skyndat på processen.

– Det känns som att det börjar gå snabbare och snabbare. Man är lite rädd för att shelferna, de stora kontinentalisarna, ska flöda ut i havet.

En oro är att isarna smälter underifrån så att vatten hamnar under glaciärerna, samtidigt som havsnivåhöjningen lyfter upp isarna och får mer vatten att rinna ut i havet.

– Jag ser inget katastrofscenario, men det är ett varningens tecken på att vi måste ta tag i klimatförändringarna. Även om vi i dag inte riktigt ser det, kommer våra barn se dramatiska förändringar.

Mer om: Isberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer