Irma kan vara slutet på svår orkanperiod

2017-09-11 11:51  
Orkanen Irma drar in över Florida. Foto: NOAA via AP / TT

Orkanerna Harvey och Irma är bland de allvarligaste på länge – men de kan vara början till slutet för en lång period med kraftiga orkaner som pågått sedan 1995.

Det finns dock oro för att mänskliga aktiviteter ska förlänga den långa stormperioden ytterligare.

Det är känt sedan länge att havsvattnet i Atlanten öster om södra USA och Västindien växlar mellan kallare och varmare faser i en relativt regelbunden cykel.

Den här cykeln, kallad Atlantiska multidekala oscillationen (AMO), avgör i hög grad hur svåra orkansäsongerna blir.

Under de kalla och varma faserna sjunker respektive stiger havsvattentemperaturerna med i genomsnitt en grad Celsius. Faserna varar mellan 20 och 60 år, varpå de svänger åt andra hållet igen.

Läs mer:

Läs mer: Karibiska öar i ruiner efter Irma

Under de kalla faserna avtar orkanerna i mängd och styrka. När vattnet blir varmare blir de mer frekventa och våldsamma.

Sedan 1995 är vi inne i en varm fas, och Harvey och Irma är bevis för att den inte mattats av. Men många forskare tror ändå att den är på väg mot sitt definitiva slut. I Science pekar forskare på att vattnen utanför Grönland har varit ovanligt kalla en längre tid, vilket på sikt bör få återverkningar längre söderut.

Det hela hänger samman med variationer av havsvattnets cirkulation i Atlanten. En kraftigare cirkulation leder till en varm fas, en svagare cirkulation till en kall fas. I nuläget är cirkulationen näst intill neutral, vilket också antyder att AMO är på väg att skifta.

Läs mer:

Läs mer: Monsterorkanen Irma har dragit in över land

Fast frågan är om skiftningen kommer att fördröjas. Flera forskare pekar på att vi inte riktigt vet hur våra utsläpp av partiklar och växthusgaser påverkar AMO. Vissa forskare tror att den senaste kalla fasen, som varade från 1970 till 1995, i viss mån berodde på höga utsläpp av partiklar som blockerade solinstrålningen på jorden.

Växthusgaserna å andra sidan tros leda till varmare havsvatten. Om så är fallet kan den nuvarande varma fasen hålla i sig länge än.

Mer om: Miljö Orkan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer