Miljö

IPCC: Tiden är ute för halvhjärtade klimatåtgärder

Abdul Haqim brukade odla vete till familjen på det här fältet i Afghanistan. Men där har allvarlig torka ytterligare försämrat tillvaron för befolkningen. Klimatförändringarna väntas öka intensiteten och frekvensen av torka i världen. Arkivbild. Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT
Professor Markku Rummukainen är Sveriges kontakt för IPCC. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arters utrotning, dödliga värmeböljor och redan svår vattenbrist förvärras när temperaturerna stiger. I klimatförändringarnas spår finns inte längre tid för halvhjärtade åtgärder, varnar FN:s klimatpanel IPCC.

Publicerad

Fler och ökande översvämningar, värmeböljor, markbränder, vattenbrist, ekologisk instabilitet och minskade skördar är bara början. Klimatförändringarna orsakar omfattande störningar i naturen och påverkar miljarder människor. Och värre väntas det bli om temperaturen fortsätter att stiga, varnar FN:s klimatpanel IPCC i en ny rapport som hänvisar till 34 000 studier på temat effekter, anpassning och sårbarhet.

– Aldrig tidigare har så mycket stått på spel för vår planet, säger IPCC:s ordförande ordförande Hoesung Lee på en presskonferens.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här