Ingenjör syr ihop 100-miljonspaket för Gotlands jobb

2015-08-31 11:48  
Foto: Sveriges ingenjörer

Regeringen beslutade i dag att skydda Ojnareskogen på norra Gotland. Samtidigt utsågs Peter Larsson, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer till samordnare för ett näringslivspaket på 100 miljoner kronor.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson meddelade i dag, måndag, på en presskonferens att Ojnareskogen på norra Gotland ska skyddas. Den föreslås bli del av kommande nya och utvidgade Natura-2000 områden.

Beslutet innebär att företaget Nordkalks omstridda planer på kalkbrytning troligen stoppas vilket i sin tur leder till färre framtida jobb.

Regeringen lovar därför ett näringslivspaket på 100 miljoner kronor till Gotland. Uppdraget att ta fram paketet går till Peter Larsson, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer. Han kommer nu att leda arbetet som sker i samarbete med regionen, näringslivet och facket.

Ett spännande om än något oväntat uppdrag, säger han till Ny teknik.

- De ville nog ha någon som är hyggligt utomstående men som vet hur både näringslivet och det politiska systemet funkar. Vår satsning på Idélandet Sverige som presenterades i Almedalen i somras har också imponerat.

Planen för hur de 100 miljonerna ska användas ska vara klar till våren.

- Jag har jättemånga idéer. I 15 års tid har jag rest hem från Almedalen och alltid haft känslan av att här på Gotland går att göra mycket mer.

Tack vare digitaliseringen och ny teknik med bland annat 3d-skrivare så finns i dag helt nya förutsättningar att skapa industrijobb på platser där man tidigare inte trott att det skulle vara möjligt, säger Peter Larsson.

- Det vore kul om Gotland kunde bli ett experimentområde där man utnyttjar allt detta.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Marie Alpman

Mer om: Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer