Historisk klimatlag i Bryssel – men kritikerna tvivlar

2020-03-04 09:42  
Svenska klimataktivisten Greta Thunberg demonstrerade i förra veckan i Bristol i Storbritannien. Nu träffar hon EU-kommissionen och EU-parlamentets miljöutskott i Bryssel. Arkivbild. Foto: Matt Dunham/AP/TT

I skuggan av virusspridning och flyktingkris försöker EU-kommissionen skriva klimathistoria. Onsdagens förslag till klimatlag ska leda till nollutsläpp om 30 år. Fast kritikerna tvivlar redan på att det räcker.

Nästan exakt 100 dagar efter sitt tillträde den 1 december hade EU-kommissionen och dess klimatansvarige Frans Timmermans hoppats få alla att den här veckan prata om klimat och miljö.

Huvudnumret är onsdagens förslag till klimatlag. Det följs dessutom av en utskottsdebatt i EU-parlamentet med klimataktivisten Greta Thunberg på plats och ett miljöministermöte på torsdagen.

Men så blev det både viruskris och flyktingkris, som placerat klimatsituationen i baksätet.

Läs mer: Guteland klimatgeneral i EU: ”Jättestort och ansvarsfyllt”

Helt rätt, tycker somliga.

När EU-kommissionen möts den här veckan borde inte fokus ligga på bilder av Frans Timmermans med Greta Thunberg utan på oron från miljontals européer om hur våra yttre gränser skyddas, sade Manfred Weber, gruppledare för EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP, till nyhetssajten Politico Europe i måndags.

Månraket?

Kommissionens klimatlag aviserades redan i december och ska bana väg för ett klimatneutralt EU år 2050. Det har samtliga EU-länder utom Polen redan sagt ja till.

Målsättningen är satt för hela EU, snarare än för alla medlemsländer var för sig, för att ge de mest förorenande länderna mer tid på sig.

Läs mer: FN: Världen misslyckas med att skydda barn från klimatförändringar

När kommissionen lade fram sina planer i december jämförde ordförande Ursula von der Leyen med löftet från USA:s dåvarande president John F Kennedy om att inom tio år sätta en människa på månen.

Vi har inte alla svar än. Det här är början på en resa. Men det här är EU:s människa på månen-tillfälle, sade von der Leyen i december.

Vill ha mer

Många kritiker tycker dock att raketbyggandet går för långsamt. Sverige och elva andra medlemsländer har inför klimatlagspresentationen efterlyst förslag till senast i sommar om hur EU ska spetsa till sina klimatmålsättningar inför år 2030.

EU-kommissionen väntas dock vilja dröja till i höst – vilket inte gillas av miljöorganisationerna.

"Att bli klimatneutral på lång sikt är viktigt. Men det är åtgärder i dag som är nödvändiga för att ge oss en chans att begränsa den farliga uppvärmningen. Lagen måste sätta stopp för skadliga motsägelser i EU-politiken, där utsläppsmål sitter sida vid sida med miljarder i stöd till gasledningar och ohållbara nivåer av djuruppfödning", säger Ilse Lübbeke från Världsnaturfonden, WWF, i ett uttalande.

Wiktor Nummelin/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer