Hård kamp om biobränslen i EU

2018-01-17 13:00  
Foto: Erik Simander / TT

Den svenska oron är stor när kampen står om stubbar och tallolja i EU-parlamentet i dag. ”Ren planekonomi”, fnyser svenske ledamoten Christofer Fjellner (M).

Vid lunchtid ska ledamöterna i Strasbourg rösta om tre tunga lagförslag om energieffektivitet, styrning av energiunionen och framför allt energi från förnybara källor.

En hel del av parlamentets linje gillas även av de svenska ledamöterna. När det kommer till frågor om skogen råder dock samma kamp som i höstas då svenska och finländska ledamöter stångades hårt för att få gehör för hur de nordiska regeringarna – och skogsnäringarna – ser på skogsbruket, när det gäller utsläpp och upptag av växthusgaser.

I biobränslestriden vill exempelvis en majoritet i parlamentets miljöutskott inte räkna tallolja som biobränsle, vilket skulle bli ett hårt slag mot de stora investeringar i talloljan som gjorts i Norden. Dessutom finns ett starkt stöd för att inte tillåta att stubbar och gallringsvirke används till framställning av biobränslen.

Läs mer: Rejäl ökning att vänta för biobränslen

Det sistnämnda får Christofer Fjellner att frusta.

– Det är inte bara socialism. Det är ren planekonomi. Det blir katastrof om det går igenom, säger han till TT.

Kollegan Fredrick Federley (C) är också orolig – även om både han och Fjellner har gott hopp om att den svenska synen på både stubbar och tallolja kommer att gå segrande ur kampen när det efter dagens omröstning ska förhandlas fram en kompromiss om vad medlemsstaterna tycker.

– Jag är hyfsat optimistisk. Då finns det andra saker som man vill prioritera mer, säger Federley.

Mer om: biobränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer