Miljö

Här riskerar plastanvändare fängelse

Arkivbild från slutet av 2017 med Versova Beach i Bombay, Indien, täckt av plast. Foto: AP Photo via TT/ Rajanish Kakade, Maja Suslin / TT

I veckan har Mumbai infört ett strängt förbud mot användning av plastkassar, plastmuggar och vissa sorters plastflaskor. Den som bryter mot reglerna riskerar böter – eller fängelse.

Publicerad

Upp till motsvarande drygt 3 500 kronor i böter eller i värsta fall ett fängelsestraff. Det kan bli konsekvensen för den som ertappas med att använda en plastpåse, plastmugg eller plastflaska i Mumbai, rapporterar The Guardian.

”Vi vill uppmuntra ett ansvarsfullt plastanvändande. Därför har vi förbjudit den sortens plast som inte kan samlas in, regleras och återvinnas”, säger Mumbais chefsminister Devendra Fadnavis till Times of India.

Enligt The Guardian är Mumbai den största staden i Indien som har infört ett förbud mot engångsplast. De som ertappas bryta mot de nya reglerna för första gången riskerar böter på mellan motsvarande drygt 700 och 3 500 kronor (5 000 rupees till 25 000 rupees), medan plastförbrytare som upprepar sitt brott kan få upp till tre månaders fängelse.

Förbudet infördes på måndagen och har redan lett till böter för bland annat en McDonald’s och en Starbucks i staden.

The Guardian uppger att en genomsnittsinvånare i Indien använder ungefär 11 kilo plast per år, att jämföra med 109 kilo per capita i USA.