Guteland vill skärpa klimatmål i EU: ”En viktig ambitionsökning”

2020-04-28 11:23  
Svenska EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S). Foto: Fredrik Persson/TT

Skarpare klimatmål redan till 2030 och nya delmål på vägen. Så vill EU-parlamentets svenska klimatgeneral gå vidare i striden för ett utsläppsneutralt EU om 30 år.

Jytte Guteland (S) är EU-parlamentets huvudrapportör för förslaget om en ny klimatlag och därmed den som i första hand ska försöka hitta enighet om parlamentets linje.

När hon nu presenterar sitt utgångsförslag vill hon skärpa målen direkt. I stället för en 40-procentig minskning av koldioxidutsläppen till år 2030 vill hon se 65 procent.

– Det här är en viktig ambitionsökning. De första tio åren är helt centrala, säger Guteland på en webbsänd presskonferens på tisdagen.

Läs mer: Stängda industrier ger renare luft i Indien – se skillnaden

– Det kommer att bli en tuff debatt gentemot vissa medlemsländer och i EU-parlamentet, men jag är villig att ta den fajten.

Klart i höst?

Förslaget om den nya klimatlagen lades fram av EU-kommissionen i början av mars och har som huvudmål att göra EU klimatneutralt år 2050.

På vägen dit vill Guteland också ha nya delmål inskrivna till 2040.

– Det kommer inte att vara helt linjärt, men det bör ligga någonstans mellan 80 och 85 procent.

Läs mer: Här kan all plast från svenska hushåll sorteras – men bara bråkdelen når fram

Hennes förslag till parlamentslinje ska presenteras för parlamentets miljöutskott i mitten av maj, med förhoppning om att kunna röstas igenom där under sommaren och av hela parlamentet i september. Därefter vidtar sannolikt tuffa kompromissförhandlingar med EU:s medlemsländer i ministerrådet som också ska säga sitt om kommissionens förslag.

Målet är ändå att få slutlig enighet om klimatlagen redan i år.

Ny klimatpanel?

EU-kommissionen har i sitt ursprungsförslag velat ge sig själv rätten att vid behov trycka fram tuffare åtgärder, genom så kallade delegerade akter. Det har dock fått tummen ner av både medlemsländerna och EU-parlamentets rättstjänst och är därför slopat i Gutelands förslag.

I gengäld vill hon passa på att skapa EPCC – en EU-motsvarighet till FN:s klimatpanel, IPCC.

– Det viktiga är att all klimatpolitik ska bygga på aktuella siffror, säger Guteland.

Wiktor Nummelin/TT

Mer om: EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer