Grönt ljus för kreosot trots cancerrisk

2016-04-28 14:10  
Träsliprar impregnerade med kreosot. Foto: Trafikverket

Kreosot är cancerframkallande, men Kemikalieinspektionen säger ändå ja till fortsatt användning på järnvägssliprar och ledningsstolpar.

Kemikalieinspektionen har godkänt nio kreosotprodukter som får användas för att behandla trä för el- eller telefonstolpar samt järnvägssliprar.

– Produkter med kreosot behövs fortfarande för en del användningsområden. För samhällsviktiga områden som järnvägen och el- och telenäten bedömer vi i nuläget att nyttan med kreosot överväger, trots de risker med kreosot som har identifierats, säger Johnny Risberg, enhetschef på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Godkännandena gäller som längst i fem år.

För bryggor och andra marina anläggningar blir det dock stopp för kreosotprodukter. I dessa fall tycker Kemikalieinspektionen att riskerna med kreosot är större än behovet.

Kreosot innehåller flera ämnen med hälsofarliga egenskaper och är klassat som cancerframkallande. Det kan ge hudbesvär hos människor och är giftigt för vattenlevande organismer.

Det har länge använts som träimpregnering för att skydda mot angrepp av rötsvamp. På grund av hälsoriskerna finns strikta regler för användningen. Impregnering med kreosot får endast utföras av yrkesfolk med specialutbildning och enbart för vissa användningsområden.

Frågan om kreosot ska även prövas inom EU. En översyn ska göras till 2018.

Ny Teknik har tidigare berättat att Trafikverket utvärderar flera nya typer av sliprar utan kreosot. Syftet är att stå redo om kreosot blir förbjudet 2018.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Linda Nohrstedt

Mer om: Kreosot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer