Grönaste sättet att ta hand om julgranen

2017-01-03 06:00  
Foto: Pixabay

Nu har granen stått grön och grann i stugan. Men vad ska hända med den sen?

För den som vill se till att kvarlevorna av julgranen omhändertas på ett miljövänligt sätt finns flera alternativ. Mats Hannerz, forskare som driver Silvinformation, ett företag inom kunskapsförmedling om skog, delade med sig av några möjliga tillvägagångssätt:

– Återvinner du den som energi har du gjort något miljövänligt, eller om du lägger ner den i vattendrag som miljö för fiskar som leker.

– Sen kan man tänka på att om man ska köra iväg med den till en uppsamlingscentral så kostar det energi i sig, så har man egen vedspis eller kakelugn kan man hugga upp den och elda den själv, säger han till Ny Teknik.

Granar kan alltså, liksom mycket annat hushållsavfall, eldas i värmeverk. Föreningen Skogssverige har räknat ut att en genomsnittsgran på cirka 10 kilo kan ge 20-25 kilowattimmar energi. Enligt samma förening köper omkring 3 miljoner av de svenska hushållen en färsk julgran varje år.

Läs mer:

Läs mer: Återvunnen julgran blir till el eller biokol

För den som vill att granen ska bli en barnkammare för fiskar gäller att själv vara, eller ha kontakt med, någon som har en sjö på sin mark. År 2016 kunde stockholmare också lämna sina granar till just detta ändamål i ett samarbetsprojekt mellan bland andra Sportfiskarna och Stockholms stad. De granarna användes för att bygga risvasar i Riddarfjärden där abborrar skulle kunna lägga rom.

Läs mer:

Läs mer: Stockholmarnas julgranar hjälper fiskar

SLU har tips på hur fiskentusiasten bäst går tillväga.

Mats Hannerz tycker att det är svårt att uttala sig i den gamla diskussionen om huruvida en plastgran eller riktig gran är bäst, men säger ändå:

– Jag skulle lägga min röst på den vanliga granen. Men det beror på om den är långväga transporterad. Det är solljus och vatten som skapat den, jämfört med en platsgran som är skapad av oljeprodukter.

Annars är Mats Hannerz eget grantips att göra en matematikövning av det hela: I hans hushåll får julgranen torka till den släppt alla sina barr.

– Sen tar man ett stickprov av barren, väger det och kan räkna ut hur många barr granen hade.

Fjolårets gran var en riktig bjässe med uppskattningsvis 938 000 barr, enligt honom.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer