Grön fond satsar på geotermisk energi

2016-12-06 06:00  
Önationer i Karibien, som S:t Kitts and Nevis, har ett stort beroende av importerade fossila bränslen. Anslag från Gröna Klimatfonden ska bidra till att länderna kan utvinna geotermisk energi. Foto: Gavin Hellier / Nature Picture Library / IBL

Gröna Klimatfonden har fått upp farten i sitt arbete att stödja energiprojekt och klimatanpassningar. Men USA-valet har skapat osäkerhet om den amerikanska delen av fonden – nära en tredjedel av pengarna.

I oktober beslutade Gröna Klimatfonden att garantera 80 miljoner dollar till att utvinna geotermisk energi i fem karibiska önationer. Öarna är i dag beroende av importerade fossila bränslen, samtidigt som det finns en outnyttjad resurs under markytan i form av geologisk aktivitet. Projektet väntas ge en minskning av koldioxidutsläpp med 9,4 miljoner ton.

Det karibiska energiskiftet är ett av de hittills 27 projekt som har fått stöd av Gröna klimatfonden. Initiativet till fonden togs på klimatmötet i Köpenhamn 2009, och för ett år sedan kom de första besluten om konkreta satsningar.

Världens länder har gjort åtaganden att bidra med över 10 miljarder dollar fram till 2018. Av dem ska USA stå för 30 procent, men uttalanden från USA:s kommande president Donald Trump har spridit osäkerhet om att pengarna verkligen kommer att överföras.

Lars Roth Foto: Privat

Läs mer:

Läs mer: Grön teknik skördar i brittiska vatten

Sverige är en av de absolut största givarna till fonden, både per invånare (första plats) och i totalsumma (sjätte plats). Det här gör att Sverige som ett av sex länder har en egen plats i styrelsen.

Arbetet i fonden har kritiserats för att gå långsamt. Lars Roth menar att fonden ändå har etablerats fort med tanke på att det är ett helt nytt instrument.

– Fonden har satts upp i rekordfart, på dryga tre år. Men det tar tid att få alla centrala policybeslut på plats och att bygga upp en projektpipeline.

Nästa period för fonden ska starta 2019. Förhandlingar om ekonomiska åtaganden för den perioden ska börja i juni – men ser ut att försenas. Ett krav är nämligen att innan dess ska 60 procent av fondens medel i denna period ha fördelats.

– Det är bara att konstatera att tiden fram till juni är lite kort.

Läs mer:

Läs mer: Nya samarbeten om grön teknik

Fonden ska ge stöd till klimatbistånd i form av till exempel energiomställningar och energieffektivisering samt till klimatanpassningar som översvämningsskydd och varningssystem. Nyligen togs beslut om två breda program, som finansierar en lång rad investeringar i länder i Afrika, Asien och östra Europa som både syftar till koldioxidminskning och klimatanpassningar.

– Det här är två bra exempel på projekt som Sverige vill se. Dels är den privata sektorn engagerad, det är storskaliga investeringar, dels är projekten skalbara.

Lars Roth känner inte till om svenska företag eller institutioner medverkar i några av de projekt som har fått pengar hittills. Men märker att det finns ett intresse.

– Jag blir uppringd av företag som undrar om det finns möjlighet för svenskt näringsliv att delta.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer