Goda miljönyheter 2016 - trots klimathot

2017-01-02 07:35  
Johan Rockström. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Smältande isar, döda koraller och extrema väderfenomen - effekter av klimatförändring har synts allt tydligare 2016. Men det har ändå kommit flera positiva miljönyheter det gångna året.

Den globala utsläppskurvan måste ner till noll inom 40 år enligt Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet. För att det ska vara möjligt måste kurvan böjas inom tre år. 2016 kom indikationer på att det kan inträffa.

Den globala utsläppskurvan ökar inte längre utan har stannat, men enligt Johan Rockström är det för tidigt att avgöra om den kommer böjas neråt eller gå uppåt igen.

– Fast en sak är säker, den har stannat av och vi vet varför. I en värld med 196 länder är det 40 länder som faktiskt minskar utsläppen och i år var första gången som minskningarna översteg de negativa trenderna, säger han.

Även klimatbovar som Kina och Indien har under 2016 tagit steg mot en hållbar framtid. Indien ska fasa ut kolkraften och Kina har börjat ställa om mot renare städer. Samtidigt sker spännande saker på den afrikanska kontinenten.

– Det finns tecken på att stora delar av Afrika kan hoppa från ingen energi till förnybar energi, de hoppar alltså över kol och olja. Tänk om Afrika, som har den största potentialen för sol- och bioenergi, kan visa vägen, säger Johan Rockström.

Miljöprofessorn poängterar också att han ser 2016 som det år då hållbarhet gick från att vara en uppoffring till att bli en modern framtidsmöjlighet. Och han ser klimatmötet i Marrakech som en bekräftelse på världens löfte från mötet i Paris.

Läs mer:

Läs mer: Nära nollan på Nordpolen

– 2016 bekräftar att motivationen finns, världen är helt inställd på att leverera, säger Johan Rockström.

Samtidigt var året som gått det varmaste som någonsin uppmätts och fullt av bevis på klimatförändringar.

– Planeten sitter på en knivsegg och svajar. Frågan är vart vi ska tippa, jag bedömer att vi lutar åt rätt håll, säger han.

Även Naturskyddsföreningen anser att det är viktigt att lyfta fram de positiva miljönyheterna.

– Vi står helt klart inför stora utmaningar. Just därför är det viktigt att lyfta det som går åt rätt håll. Det är långt ifrån nattsvart även om det kan kännas så, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Läs mer:

Läs mer: Nya samarbeten om grön teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer