Gnista orsakade skogsbranden

2014-08-22 09:30  

Den enorma skogsbranden orsakades av en gnista från en skogsmaskin. Gnistorna är skogens största brandfara – och ingen teknisk lösning finns i sikte.

Torsdagen den 31 juli började det brinna på ett kalhygge på gränsen mellan Sala och Surahammar i Västmanlands län. På mindre än en vecka utvecklades det till Sveriges största skogsbrand i modern tid med 14 000 hektar förstörd eller eldhärjad skog.

Kostnaden för skogsägare, försäkringsbolag, kommuner och staten för det brandskadade virket och för det omfattande räddningsarbetet kan ännu inte överblickas. Det talas om uppemot 1 miljard kronor.

Den tändande gnistan kom med största sannolikhet från den skogsmaskin som arbetade med så kallad markberedning av kalhygget för att underlätta nyplantering och självsådd.

Markberedaren drar fram och river upp marken för att blottlägga den underliggande mineraljorden som är fuktigare och mer gynnsam för nya skogsplantor än den torra humusjorden.

Markberedning är dock inte riskfritt. När markberedarens stora knivar av härdat stål slår mot stenar bildas gnistor och det har beskrivits som att dra en cigarettändare med traktor genom kalhygget.

– Det finns i dag ingen teknik som är garanterat gnistsäker. Det är entreprenörens och skogsägarens ansvar att säkerställa att det inte tar eld, säger Karl Gunnar Karlberg i Västervik, med över 40 års arbete i skogen, både inom Skogsvårds­styrelsen och privata skogsbolag.

Sista veckan i juli var det extremt torrt i området med läns­styrelsen högsta brandvarningsprognos 5E, där E står för extremt stor brandrisk. Flera skogsägare och skogsbolag ställde in den pågående markberedningen, men inte Bergvik Skog och dess förvaltare Stora Enso.

Och den 31 juli klockan 13 gick larmet. Det var maskinföraren själv som ringde räddningstjänsten i Sala-Heby och rapporterade om en brand på ett litet område, 30 gånger 30 meter.

Branden spred sig snabbt och på kvällen brann det på ett 150 hektar stort område. Räddningstjänsten från alla kringliggande kommuner ryckte ut, liksom Försvarsmakten som samma dag ställde upp med både Helikopter 10 och Helikopter 16.

Men branden spred sig okontrollerat över allt större område. På morgonen den 4 augusti omfattade brandområdet 2 800 hektar, mitt på dagen 4 000 hektar, klockan sex på kvällen 11 000 hektar och klockan åtta samma kväll 14 000 hektar.

Då lyckades man stoppa eldens utbredning. Och sedan kom regnet.

Över 18 miljoner liter vatten fälldes över brandområdet

Närmare 300 personer från räddningstjänst, hemvärn, polis och Försvarsmakten har arbetat med släckningsarbetet, som fortfarande pågår med vattenbombning och trädfällning.

Försvarsmakten har haft mellan fyra och tio helikoptrar i arbete samtidigt. Helikopter 10 (Super ­Puma) har fällt 8 miljoner liter ­vatten i området med precisionsbombning av eldhärdar.

De fyra inhyrda Bombardier 415-planen från italienska och ­franska räddningstjänsterna har fällt 10 miljoner liter vatten över lågorna när det brann som värst.

Försvarsmakten har också ställt upp med lastbilar, bandvagnar, motorcyklar, grävmaskiner och rib-båtar som övervakat vattenhämtningen i sjöarna runt omkring.

”Det är den största räddnings­insats som vi hjälpt till med i modern tid”, säger Terese Fagerstedt på försvarets informationsstab.

Polisen har inlett en utredning om hur branden uppstod och vem som är ansvarig. Den utredningen kommer att ta flera månader ­eftersom man ännu inte kan göra en teknisk besiktning i området.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer