”Giftavgift” för bilar införs i London

2017-02-21 13:31  
Foto: Alamy

Efter ”C-charge” kommer nu ”T-charge”. London går inte lika långt som Paris, men bilister med äldre fossilfordon måste från och med i höst betala 240 kronor varje dag i centrum.

Många boende och besökare känner sedan åratal tillbaka igen de röda ”C”-skyltarna, som markerar gränserna för Congestion Charge, trängselavgiften i Storbritanniens huvudstad. Den gäller alla bilar med giftiga avgaser, alltså inte el- och vätgasbilar, och ligger nu på 11:50 pund per dag.

Den 23 oktober införs också en Toxicity Charge (”giftighetsavgift”) för äldre bensin- och dieselbilar, meddelar borgmästare Sadiq Khan. Den är på 10 pund, så att det för dessa bilister kostar 21:50 pund (240 kronor) att rulla in i centrum.

– Bakgrunden är denna: över 9 000 Londonbor dör varje år på grund av dålig luft, säger Sadiq Khan till BBC.

Läs mer:

Läs mer: Staden med Europas farligaste luft

För att slippa T-charge måste fossileldade bilar som minimum uppfylla utsläppskravet euro 4, vilket i de flesta fall innebär att de får vara högst tio år gamla.

Därmed är åtgärden ungefär i linje med Paris, som införde flera restriktioner nyligen. I den franska huvudstaden går man dock hårdare fram mot en del av de äldsta bilarna – dieslar äldre än millennieskiftet är numera helt förbjudna i centrum.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt