Gammal snö smälter fort på Grönland: ”Ändrar form”

2021-05-18 07:25  
Vad som på många håll i världen skulle beskrivas som finväder ställer till problem med smältning på Grönland. Arkivbild. Foto: Felipe Dana/AP/TT

Nysnö är bättre på att reflektera bort solljus än gammal snö. Därför är högtryck med mindre snöfall över Grönland oroande, enligt forskare. "Snön ändrar form och snökornen växer över tid", säger forskaren Gabriel Lewis.

Forskarna vid amerikanska Dartmouth College tillryggalade 4 300 kilometer på snöskoter över Grönland 2016 och 2017 för att ta en mängd prover för att se varför Grönland blivit mörkare genom åren, vilket satellitbilder har avslöjat.

En teori var att snön innehåller smuts från föroreningar. Men den kunde forskarna snabbt avfärda.

"Det är bland den renaste snön i världen", skriver Gabriel Lewis, huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Det påverkar smältningen

I stället kan förändrade vädermönster över Grönland ligga bakom förändringen, som kan påverka smältningen på ön på flera sätt.

Läs mer: Studie: Växtlighetens upptag av koldioxid kan minska

Ihållande högtryckssystem har blivit vanligare de senaste decennierna. De lägger sig i bland över Grönlands istäcke i flera veckor i sträck, med varmare luft och utan molntäcke som reflekterar bort solljus.

Högtryckssystemen gör i sin tur också att mindre nysnö faller. Den vita nysnön reflekterar också bort solljus, och frånvaron av den exponerar gammal mörkare snö.

"När snö åldras, även under timmar till några få dagar, så minskar reflektionen, och det är därför som nysnö är så viktig", skriver Erich Osterberg, en annan av forskarna bakom studien.

Snöns form förändras över tid. När den bildas i atmosfären får den spetsiga, gnistrande kristallformer.

"Det är för att det är extremt kallt i atmosfären när snön faller", säger Lewis.

På marken förändras snöflingorna till större korn, som är sämre på att reflektera bort solljus.

2,7 grader varmare

Högtryckssystemen har blivit vanligare sedan 1990-talet. Varmare luft, mindre nysnö och molnfri himmel blir ett trippelt slag mot istäcket. Temperaturen på istäcket är 2,7 grader varmare än 1982, antagligen den kraftigaste temperaturstigningen de senaste 7 000 åren.

"Allt det här bidrar till att Grönland smälter snabbare och snabbare", säger Osterberg.

Studien publiceras i Geophysical Research Letters.

Fakta: Grönland

Grönland ligger på den nordamerikanska kontinenten, men hör politiskt till Europa som en del av Danmark med ett stort mått av självstyre.

Människor har bott på Grönland i 5 000 år, för närvarande rör det sig om cirka 56 000 personer.

Grönland är världens största ö, och nästan 80 procent av området är täckt av is och glaciärer. Vintertid kan temperaturen krypa ned mot -50 grader. På sommaren blir det sällan varmare än 15 grader.

Källa: Nordiskt samarbete

Gustav Sjöholm/TT

Mer om: Grönland Snö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer