Frigolitmuggen kan stoppas i EU:s plastbeslut

2018-10-31 15:12  
Foto: Henrik Montgomery / TT

Drinkpinnen, gaffeln och sugröret i engångsplast har sannolikt bara två års livstid kvar sedan även EU-länderna enats om sin syn på vilka plastvaror som borde stoppas.

Även frigolitmuggen hotas med förbud.

Enighet nåddes på onsdagen vid ett ambassadörsmöte i Bryssel och innebär att slutliga kompromissförhandlingar med EU-parlamentet kan inledas redan nästa vecka.

Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP) är nöjd _ även om hon gärna hade sett lite hårdare tag från EU-länderna i ministerrådet.

– Vi tycker att det fanns ett utrymme att gå lite längre, men i stora drag är jag ändå nöjd. Rådet har stärkt förslaget i någon del och har lagt till förbud mot muggar av frigolit, men försvagat det i en annan del, till exempel genom att flytta fram måldatumet för insamling av plastflaskor, säger Skog till TT.

Läs mer: Efter EU:s besked: Engångsplastens framtid ser mörk ut

Listan kan utökas

EU-kommissionen vill att länderna senast år 2025 ser till att samla in 90 procent av alla engångsflaskor i plast. Medlemsländerna tycker dock att år 2030 får räcka.

Karolina Skog poängterar samtidigt att åtgärdslistan längre fram kommer att kunna utökas.

– Det här handlar om att sätta nya principer på plats. Det finns stora möjligheter att inom ett eller två år fylla på med nya produkter, säger miljöministern.

Klart till nyår?

Redan på tisdag möts företrädare för EU-parlamentet, medlemsländerna och kommissionen för att hamra fram en slutlig kompromiss.

Parlamentet och medlemsländerna står hyfsat nära varandra, vilket tyder på att förhandlingarna knappast behöver dra ut på tiden.

– Det finns en väldigt tydlig gemensam riktning. Det utgör en bra grund för att komma överens, säger Karolina Skog på telefon från Nordiska rådet i Oslo.

Om allt går som väntat kan åtgärderna mot engångsplasten börja gälla redan från år 2021.

Mer om: Plast Frigolit

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer