Fosfor i maten hot mot miljön

2016-11-25 13:34  
Foto: Alamy

Livsmedelsindustrins tillsatser av fosfor i maten är så omfattande att det utgör ett hot mot miljön i hav och sjöar. Det visar en analys från Havsmiljöinstitutet.

Beräkningarna visar att det i dag tillsätts mer fosfor i maten än man tidigare använde i maskindiskmedel innan det begränsades av miljöskäl. Resultatet överraskar forskarna.

– När vi såg siffrorna var första reaktionen att det måste vara en felräkning. Jag trodde att alla stora fosforkällor i samhället redan var utredda ur miljösynpunkt, säger professor Anders Grimvall på Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet, till TT.

Enligt beräkningarna, som bygger på Kemikalieinspektionens uppgifter om fosfortillsatser i svensk livsmedelsindustri, läcker omkring 60 ton fosfor ut i svenska vatten som ett resultat av tillsatserna.

Läs mer:

Läs mer: Lägre reningskrav för vissa avlopp

– De åtgärder som planeras för att minska tillförseln av näringsämnen till havet räcker inte för att uppfylla Sveriges internationella åtaganden. Då är det rimligt att se över möjligheten att minska fosfortillsatser i livsmedel, säger Anders Grimvall.

Fosfor tillsätts i livsmedel bland annat för att förbättra hållbarhet och konsistens. I stora mängder bidrar tillförsel av fosfor bland annat till algblomning i hav och sjöar.

Tillsatserna har enligt undersökningar inga negativa hälsoeffekter på människan.

Läs rapporten här

Mer om: Hav

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer