Försvarets brandskum påverkade grundvatten – nu märks konsekvenserna av höga halter PFAS

2018-10-31 12:19  
(Bilden är från en annan forskning än den artikeln handlar om.) Abborrforskning på Nämdö i Stockholms skärgård. Forskare vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES) vid Stockholms univeristet undersöker miljögifter i abborrar. På bilden tas ett blodprov. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Sänksjön i Kallinge i Blekinge ligger intill F17:s flygflottilj, där försvaret vid sina brandövningar i flera år använde ett skum som innehöll kemikalien PFAS. Kemikalien gick ner i grundvattnet och de boende i Kallinge fick i sig vatten med PFAS-halter långt över gränsvärdet.

En studie vid Göteborgs universitet visar nu att immunförsvaret hos abborrarna i Sänksjön är påverkat och att de har störd sköldkörtelfunktion, rapporterar P4 Blekinge.

– Vi ser det som troligt att störningarna beror på PFAS, säger Joachim Struve vid institutionen för biologi och miljövetenskap.

Läs mer: Högsta domstolen: Dricksvatten ska ses som en produkt

Samtidigt pågår flera studier om hur människor kan ha drabbats. Bland annat tittar man på hur just sköldkörteln påverkats.

– Folk och fisk är ganska lika i sina celler. Så vi har stor nytta av att kunna jämföra vad som händer, säger professor Kristina Jakobsson på avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet.

Mer om: PFAS Brandskum

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer