Första skarpa testet ett fiasko för The Ocean Cleanup

2019-01-04 10:42  
Foto: The Ocean Cleanup/AP/TT

En 600 meter lång, flytande bom skulle kraftigt minska storleken på Stilla havets enorma sopberg. Men premiärturen gick inte som det var tänkt.

(Uppdaterad)

Omkring åtta miljoner ton plast hamnar i våra hav varje år. En av största ansamlingarna av plast, tre gånger större än hela Sverige, finns mellan Kalifornien och Hawaii. Det var här den nederländska organisationen The Ocean Cleanup tänkte sig att deras flytande bom skulle kunna fånga in tonvis med plast varje månad. På fem år skulle det stora sopberget i Stilla havet därmed kunna bli hälften så stort.

I september förra året började båtar dra ut den 600 meter långa bommen från San Francisco-bukten och mot sin destination. Det första skarpa försöket skulle inom ett par månader kunna demonstrera att tekniken fungerade. Så blev det inte.

Tidigare i veckan meddelade The Ocean Cleanups grundare och vd Boyan Slat att bommen kommer att forslas tillbaka till sin startpunkt - i två bitar. En 18 meter lång del av bommen har lossnat. Nu behöver bommen repareras och dess system uppgraderas.

Läs mer: Så vill organisationen rädda Stilla havet från plast

”Vi är förstås rätt besvikna över det här eftersom 1) vi hoppades kunna var ute lite längre för att samla in mer data om plastsystemets interaktion och 2) det introducerar ytterligare en utmaning att lösa. Samtidigt inser vi också att motgångar som dessa är oundvikliga när banbrytande ny teknik utvecklas i snabb takt” skriver Boyan Slat på organisationens blogg.

Forskare ser problem med projektet The Ocean Cleanup

Boyan Slat berättar också att The Ocean Cleanup har lyckats samla in ungefär 2000 kilo plast under sin expedition, men hur mycket av detta som beror på tekniken bakom den flytande bommen är inte klargjort. Han uppger att det rör sig om en kombination av den flytande bommen och att på annat sätt samla ihop spöknät, det vill säga övergivna fiskenät.

Forskare och miljöorganisationer har lyft fram flera problem med projektet The Ocean Cleanup. Bland annat att det inte fokuserar på det riktiga problemet. Det är inflödet av plast i haven bör stoppas, menar kritikerna. En annan aspekt är att bara en procent av all plast beräknas ligga på vattenytan. Majoriteten ligger på havsbotten och är betydligt svårare att komma åt. Och hur ska bommen kunna särskilja plast från sådant som hör hemma i havet, som djur och alger? Det sista problemet säger The Ocean Cleanup sig kunna undvika.

Ania Obminska

Mer om: Havsmiljö Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer