Miljö

Förslaget: Inför skatt på plastmuggar

Foto: Hanna Franzén/TT

Mat och dryck för avhämtning kan bli dyrare. En utredning föreslår en ny skatt på vissa engångsförpackningar som innehåller plast.

Publicerad

Förslaget innebär att skatt betalas med upp till fem kronor per mugg och med sju kronor per livsmedelsbehållare. Skatten föreslås vara införd från första november 2021. Den ska betalas av tillverkarna eller av dem som importerar förpackningarna.

Om plastinnehållet är lågt, mindre än tio respektive en procent, ska skatten minskas.

Utredningen räknar med att de flesta företag, som kaféer och restauranger som säljer mat och dryck, till exempel kaffe, för avhämtning kan ställa om till att erbjuda flergångsalternativ. Det kan ske genom att bland annat muggar lämnas tillbaka och diskas.

Sådana lösningar kan dock bli svårare för mindre kaféer, restauranger, food trucks och kiosker som saknar egna diskmöjligheter, påpekar utredningen.

Flera hundra kronor dyrare för konsumenter per år

Dagligvarubutiker och livsmedelsföretag som säljer färdigförpackad mat för avhämtning påverkas också. Däremot anser utredningen att vissa undantag behöver göras, till exempel för enportionsbehållare för yoghurt.

Merkostnaderna som skatten medför väntas leda till högre priser. För en genomsnittlig konsument bedöms kostnaderna öka med 300-900 kronor per år.

Regeringen tillsatte utredningen förra hösten. Tanken var att få fram förslag som minskar användandet av engångsartiklar och därmed dess miljöpåverkan, bland annat nedskräpning.

Från 2021 införs ett förbud i EU mot vissa engångsartiklar i plast. Skatteförslaget syftar till att minska användandet av engångsartiklar som har en negativ miljöpåverkan, men som inte träffas av EU:s förbud.

Skatten ska minska användandet med en fjärdedel

Utredningen beräknar att skatten i ett inledande skede kan minska förbrukningen av muggar och livsmedelsbehållare med 25 procent. Förslaget väntas också inledningsvis öka statens skatteinkomster med 3,8 miljarder kronor per år

Utredningen har haft ett brett uppdrag att titta på vilka engångsprodukter som bör beskattas. Den har dock nöjt sig med muggar och livsmedelsbehållare, som innehåller plast. Den föreslagna skatten omfattar inte till exempel flaskor för dryck, engångshandskar eller blöjor. Inte heller engångsförpackningar för godis, glass och snacks.