Forskarnas larm: Mer än 79.000 ton plast i Stilla havet

2018-03-23 10:51  

Mängden plast i det stora stillahavsområdet kan vara betydligt större än man tidigare har trott. Forskare beräknar nu att det kan röra sig om åtminstone 79.000 ton.

Enligt studien som publiceras i Scientific Reports kan över 79.000 tusen ton plast flyta omkring i ”The Great Pacific Garbage Patch”, det stora stillahavssopområdet norr om ekvatorn, mellan Kalifornien och Hawaii.

Det är mellan fyra och sexton gånger mer än tidigare beräkningar, uppger forskarna bakom studien.

Att siffran är så mycket högre beror dels på en faktisk ökning av mängden plast i havet, men också på att forskarna har kunnat göra mer exakta mätningar än tidigare med hjälp av både flygfoton och data, skriver de i artikeln.

Läs mer: Mer mikroplast från kläder än kranvatten

Närmare hälften av all plast i sophögen, 46 procent, kommer från fiskenät. Forskarna har även hittat delar av burkar, lock, rep och flaskor. Mer än en tredjedel av alla plastbitar var åtminstone fem centimeter stora.

Mängden mikroplaster har också ökat, enligt studien, och beräknas nu utgöra en betydande majoritet, 94 procent, av de 1,8 biljoner plastbitar som ska flyta runt i området. Enligt studien fortsätter också plastmängden i området öka snabbt.

Ania Obminska

Mer om: Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer