Forskarlarm: Eteriska oljor kan leda till mansbröst

2018-03-20 10:58  
Foto: Barry Mason / Alamy

Unga pojkar som kommer i kontakt med eteriska oljor löper risk att utveckla bröst. Det är slutsatsen i en forskarrapport som läggs fram nu i veckan.

Det är den teträds- och lavendelolja som ofta återfinns i tvål, schampoo och hårgele som vid återkommande behandling kan orsaka hormonrubbningar hos unga män och leda till gynekomasti, skriver Telegraph. Det är en åkomma som utvecklar de manliga bröstkörtlarna på ett vis som normalt bara sker hos kvinnor.

Symptomen varierar från små utväxter av bröstvävnad till fullstora bröst, och kan orsaka smärta hos dem som drabbas.

Tidigare forskning har väckt misstankar om sambandet mellan gynekomasti och exponering för eteriska oljor, men det är i de laboratorietest som nu gjorts som oljornas endokrinstörande egenskaper kunnat ledas i bevis. Forskarna har lyckats isolera åtta kemikalier i oljorna som när de appliceras på mänskliga celler visat sig främja östrogen och samtidigt minska förekomsten av testosteron.

Läs mer: EU klassar hormonstörande ämnen som farliga

Jeffrey T. Ramsey som leder det forskarteam på Nationella institutet för miljöhälsoforskning, som ligger bakom rapporten, efterfrågar nu skarpare regler och förordningar för de substanser som innehåller eteriska oljor. Han vill även se vidare studier som undersöker effekterna av exponering under lång tid.

Rapporten presenteras under måndagen vid Endokrinsamfundents årsmöte i Chicago.

Måns Nilsson

Mer om: Hormoner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer