Forskare vill ha strategi mot stranderosion

2017-05-02 10:04  

Sverige behöver en nationell strategi mot höjda havsnivåer och stranderosion. Det hävdar två forskare i Lund, som samtidigt varnar för konsekvenserna om inte problemet tas på allvar.

– Bor man i Skåne, så har vi en havsnivåhöjning för tillfället. Den leder till att både erosionen och översvämningsrisken ökar, så vi behöver ta itu med de här problemen, säger Caroline Fredriksson, doktorand i kusthydraulik vid Lunds tekniska högskola, till P4 Malmöhus.

Forskarna tycker att frågan ramlat mellan stolarna och att det inte finns någon myndighet som tydligt ansvarar för Sveriges kustförvaltning.

– Många länder har en mycket bättre organisation, och ett problem som vi har i Sverige är att vi ligger väldigt långt ifrån Stockholm. De problemen, som har med sandstränder och stigande hav att göra, är ingenting som står för dörren i Stockholm precis, säger Hans Hansson, professor i teknisk vattenresurslära i Lund, till radiostationen.

Forskarduon tror att den bästa metoden mot erosion är så kallad strandfodring, alltså att man hämtar tillbaka sand från havsbotten. Så gör man till exempel i Ystad.

Mer om: Havsnivå

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer