Miljö

Forskare varnar för EU:s dolda miljöpåverkan

EU importerar i dagsläget ungefär 60 procent av de kött- och mejeriprodukter som konsumeras inom EU:s gränser. Arkivbild. Foto: Meli Petersson Ellafi / TT

Utsläpp och miljöproblem dumpas i andra länder när EU ska bli världens första klimatneutrala kontinent. Det skriver tre klimatforskare i tidskriften Nature.

Publicerad

"EU:s medlemsstater lägger ut miljöskador på entreprenad i andra länder, och tar åt sig äran för grön politik på hemmaplan." Det skriver tre klimatforskare vid tyska Karlsruhe Institute of Technology, i tidskriften Nature.

I sin debattartikel går forskarna igenom konsekvenserna av EU:s gröna giv, som presenterades i slutet av förra året. Målet är att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050. Men vägen dit riskerar i värsta fall att leda till att de globala utsläppen och miljöproblemen ökar, om det inte införs nya regleringar och riktlinjer varnar forskarna, som fokuserar på EU:s livsmedelskonsumtion.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här