Forskare: Klimatförändringar ger kraftig ökning av turbulens vid flygning

2017-10-04 15:18  
Turbulensen ombord på flygplan kommer att öka kraftigt, uppger forskare. Foto: IBL

Upp till tre gånger mer turbulens är att vänta vid flygningar de kommande årtiondena, hävdar forskare i en ny rapport.

Turbulensen ombord på flygplan kommer att öka kraftigt, det hävdar forskare vid University of Reading i Storbritannien, skriver The Telegraph. Orsaken till turbulensökningen? Klimatförändringarna.

Forskarna menar att det handlar om en ökning av turbulens som är så kraftig att den kan kasta runt människor och bagage i kabinen.

Vid flygningar över haven, till exempel Atlanten, tros förekomsten av kraftig turbulens öka med 180 procent. Vid flygningar över Europa väntas ökningen ligga på 160 procent.

Prognosen som forskarna har tagit fram gäller perioden 2050 till 2080.

Läs mer:

Läs mer: ”Flygskatten till för läckande statskassa – inte miljön”

Paul Williams som har lett studien pekar på ett ökande behov av att utveckla skarpare verktyg för att kunna förutspå turbulens. Det här skulle då kunna minska risken för att passagerare skadas, och också minska kostnaderna för flygbolagen.

– Problemet kommer bara att förvärras i takt med att klimatet fortsätter att förändras, säger professor Paul Williams.

Enligt forskarna kommer den globala uppvärmningen att öka fenomenet genom att stärka vindinstabilitet vid höga höjder i strålströmmarna och genom att göra fickor av grov luft starkare och mer frekvent.

Så sent som för en månad sedan gick Boeing ut med att man förbereder test av en ny laserteknologi som ska göra att piloter kan upptäcka klarluftsturbulens på upp emot 16 kilometers avstånd. En lång sträcka, kan tyckas, men med tanke på den genomsnittliga hastigheten ett passagerarplan håller så ger det bara en förvarning på 60 sekunder.

Klarluftsturbulens är den mest besvärliga typen av turbulens, eftersom den är osynlig och inte kan upptäckas på radarn.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer