Forskare behöver allmänhetens hjälp med undersökning av blåmusslor

2018-08-01 07:44  
Foto: Fredrik Persson/SCANPIX/TT

Flera har larmat om att blåmusslor har blivit färre. Nu sträcker forskare ut en hand till allmänheten för att kunna ta reda på varför.

I delar av Europa har man under en längre tid noterat att mussel- och ostronbankar minskar. Även i Sverige har det kommit in larm från allmänheten om att blåmusslorna har blivit färre.

Nu vill svenska forskare kontrollera om så är fallet genom att lokalisera blåmusselbankar på Västkusten och följa deras utveckling de närmsta åren. Något som varit lättare sagt än gjort.

– Vi har ju haft svårt att hitta stora täta musselbankar, så om folk som är ute och badar eller paddlar hittar sådana ställen får de gärna mejla, säger Åsa Strand, forskare och marinekolog på IVL Svenska Miljöinstitutet, till Sveriges Radio.

Varför blåmusslorna ser ut att minska i Europa går inte att säga med säkerhet men forskare tror att det har med ett varmare klimat att göra, snarare än etableringen av det japanska ostronet som tidigare varit en teori.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt