Forskare: 2020 riskerar att bli varmaste året

2020-04-29 07:37  
Det har hittills varit ovanligt varmt i år, över större delen av världen. Foto: Johan Nilsson/TT

Luften är klarare och luftföroreningarna har minskat när världens länder stängt ner på grund av coronaviruspandemin. Men det stoppar inte den globala uppvärmningen, och 2020 riskerar att bli det varmaste året som hittills uppmätts, skriver The Guardian.

Klimatforskare från bland annat amerikanska Nasa och Storbritanniens meteorologiska institut uppskattar att det är 50–75 procents risk att 2020 slår värmerekordet som sattes 2016.

– Det har varit några riktigt varma månader i början av året, vilket gör att 2020 mycket möjligt kan bli det varmaste året vi har observerat. Det följer väl den långsiktiga utvecklingen, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, till SVT Nyheter.

Året inleddes med den varmaste januarimånaden sedan mätningarna startade och februari och mars blev näst varmast hittills, enligt den amerikanska väder- och forskningsmyndigheten NOAA.

Läs mer: Stor ökning av miljöskräp: ”Billigare att skicka det till ett land där det bara dumpas”

Det anmärkningsvärda är att väderfenomenet El Niño inte påverkar temperaturen i år, vilket det gjorde när värmerekordet sattes 2016. Då medförde El Niño att stora delar av Stilla havet fick höga temperaturer.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer