Företag stäms efter giftskandal

2016-09-30 07:49  

Ronneby Miljö och Teknik AB stäms efter den skandal då giftiga ämnen upptäcktes i dricksvattnet, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Ungefär 5 000 personer berördes då det kommunala bolaget beslutade att stänga ett vattenverk i Kallinge i december 2013, på grund av höga halter av ämnet PFAS i vattnet. Både barn och vuxna visade sig ha förhöjda halter av PFAS i blodet.

– Min spontana reaktion är att det är skönt att domaren fattat vad det handlar om och att vår stämningsansökan kommit igenom denna första kvalitetskontroll, det vill säga underlaget håller för att gå till domstol, säger PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius till SVT Nyheter.

Stämningsansökan skickades in i slutet av juli av PFAS-föreningen, som är en ideell förening för personer som drabbats i Kallinge och Ronneby.

Kommunen har 21 dagar på sig att medge eller bestrida stämningen.

PFAS-föreningen bildades i syfte att kräva ekonomisk kompensation till de boende.

Ny Teknik har följt giftskandalen och farorna med PFAS, läs samtliga nyheter här!

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer