Förbjudet bekämpningsmedel tillåts i Sverige i vår

2019-02-07 07:39  
I vår tillåts ett förbjudet bekämpningsmedel i Sverige. Svenska sockerbetsodlare får dispens. Bild från en jordgubsodling. Foto: TT

I vår får svenska sockerbetsodlare dispens från Kemikalieinspektionen att använda ett medel som Sverige tidigare drivit på för att EU ska förbjuda, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Det handlar om ett medel som innehåller en av tre förbjudna neonikotinoider, och som har pekats ut som delaktiga i de senaste årens bidöd.

Sverige har varit pådrivande för restriktioner för neonikotinoider inom EU, och Kemikalieinspektionens har tidigare sagt nej i liknande ärenden.

Kemikalieinspektionens avdelningschef Agneta Westerberg säger att det handlar om en nöddispens och att den är nödvändig för att odlarna ska få produktionen att fungera över huvud taget. Men beslutet är ifrågasatt inom myndigheten. En del anser att beslutet är dåligt underbyggt och att det går att använda andra, tillåtna medel.

Läs mer: Studie: Ökade koldioxidutsläpp fick inte träd att växa mer

– De är ju godkända för andra typer av användningar också. När vi pratar om sockerbetsodling finns det just nu inte några andra medel som är tillräckligt effektiva, säger Agneta Westerberg.

Sockerbetor lockar inte bin och humlor, och i nöddispensen ingår villkor som begränsar vad som får odlas på åkrarna kommande år.

– Efterföljande säsong får man inte odla andra grödor som blommar. Det är en extra åtgärd vi vidtagit, säger Agneta Westerberg.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer