FN: Larver hotar matförsörjning i Afrika

2017-02-17 07:58 TT  
Foto: imago / IBL

Matförsörjningen i flera länder i främst södra Afrika hotas av horder av armélarver som tuggar i sig framför allt majs.

Plågan är ett hårt slag mot länderna som tidigare år har haft problem med torka.

Varningen kommer från FN:s mat- och jordbruksorgan FAO som har haft ett krismöte med länderna i fråga.

– Det är förmodligen bara en tidsfråga innan hela regionen påverkas, säger FAO-koordinatorn David Phiri till nyhetsbyrån AFP.

Han tillägger att det är ”ännu mer bekymrande att plågan kan vara här för att stanna”.

Under krismötet i Zimbabwes huvudstad Harare har det diskuterats hur man ska tackla armélarverna som äter upp grödor i Zambia, Zimbabwe, Sydafrika och Ghana. Det kommer även rapporter om att Malawi, Moçambique och Namibia är utsatta.

I Zimbabwe kan 130 000 hektar av majsfält vara drabbade, i Zambia 90 000 hektar och i Namibia 50 000 hektar, enligt FN.

På mötet har experter och representanter från 13 länder samlats för att försöka hitta en lösning. Man har bland annat kommit fram till att utöka kontrollerna, samarbeta och dela information med varandra.

De första larverna upptäcktes i Nigeria och Togo i fjol, och de kan ha kommit till kontinenten med flyg från Sydamerika eller genom importerade plantor. Armélarven är svårare att bekämpa än sin afrikanska motsvarighet och ger sig helst på majs, som är basvaran i den södra regionen. Området har redan drabbats hårt av torka tidigare år.

FN:s matorgan har satt i gång en process för att skaffa fram fällor med lukter som ska dra till sig larverna, och därigenom fånga in dem och få ett grepp om utbredningen.

Brist på pengar och kunskap har fördröjt insatser mot larvplågan, enligt Esaiah Tjele, representant för Southern African Development Community.

– På grund av angreppens komplexitet och bristerna i teknisk kapacitet så kämpar länderna med att försöka uppskatta skadornas omfattning, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Kemiska bekämpningsmedel är ett osäkert vapen mot armélarverna som har utvecklat motståndskraft mot medlen i sina ursprungsländer i Amerika.

De är exempelvis ett problem i Brasilien, där landet lägger miljarder kronor varje år på att bekämpa plågan, enligt David Phiri på FN.

I december i fjol anlitade Zambia sitt flygvapen för att transportera ut bekämpningsmedel i landet att sprida på fälten.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt