FN-konferens om haven – trots Trump

2017-06-05 12:44  
Foto: Pixabay

Sverige och Fiji står som värdar för den stora konferensen som börjar i veckan. Mötet håls i skuggan av Trumps besked om Parisavtalet.

I dag startar FN:s havsmiljökonferens i New York i skuggan av Donald Trumps beslut att överge Parisavtalet. Detta gör det ännu viktigare att andra länder nu samarbetar kring havsmiljöfrågorna, då de ”endast kan lösas gemensamt”. Det skriver de fyra ministrarna Isabella Lövin (MP), Sven Erik Bucht (S), Karolina Skog (MP) och Anna Johansson (S) på DN Debatt.

Ministrarna pekar på att situationen för haven är kritisk en tredjedel av de globala fiskebestånden är överfiskade och haven fylls med plastskräp. Bohusläns kust är bland de hårdast drabbade, där flyter 8 000 kubikmeter plast i land varje år. Andra problem är försurning och uppvärmning av haven som följd av klimatförändringar. Nu krävs insatser såsom minskade avfallsmängder, miljösmarta material och mer kunskap om klimatförändringar, skriver ministrarna.

Sverige är tillsammans med Fiji värd för konferensen.

Mer om: Hav FN

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer