Flyttfåglar hotas av förändrat klimat

2017-10-12 15:50  
Foto: Patrick Pleul / dpa via AP / TT

Fåglar som flyttar långt har svårt att anpassa sig till det varmare klimatet. Lyckas de inte förändra sin biologiska klocka kan det bli svårt att klara sig.

– De fåglar som inte kan anpassa får svårare att överleva, säger Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet.

Flyttfåglar styrs av en inre biologisk klocka som är beroende av dagsljus, snarare än väderförhållanden. När klimatet sedan förändras fortsätter fåglarna efter samma årsklocka som tidigare, vilket kan ställa till det för dem, rapporterar P4 Malmöhus.

– Deras årsklocka talar om för dem när de ska flytta. Om de då inte kan vara flexibla som individer så missar de insektstopparna som sker på våren. Insekter som de annars använder som föda till sina ungar, säger Susanne Åkesson.

För stannfåglar och flyttfåglar som reser korta sträckor är anpassningsmöjligheterna större, men för de fåglar som flyger långt kan svårigheterna påverka selektionen på sikt.

– De som inte lyckas tajma sin tid kommer att få färre ungar, säger Susanne Åkesson, professor vid Lunds universitet.

Drabbade fåglar är bland annat svartvit flugsnappare, trädgårdssångare och lövsångaren, som är vanligt förekommande i Sverige.

– Man har tittat mycket på svartvit flugsnappare. Den arten har inte lyckats anpassa sig till att anlända i rätt tid, säger Susanne Åkesson.

Enligt Susanne Åkesson går det att se hur den svartvita flugsnapparen har minskat i antal.

– Det kan bero på flera faktorer, men det finns underlag som visar att den har minskat i antal. Utöver klimatförändringarna kan de även utsättas för konkurrens av andra arter och sjukdomar, säger hon.

Med tiden menar hon att stannfåglar kan komma att gynnas av det varmare klimatet.

– Vi kan konstatera att klimatförändringarna är en situation som fåglarna måste anpassa sig till, men som de inte klarar av att göra, säger hon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer