Flytande bom ska samla plast i havet

2018-09-10 09:29  
Foto: The Ocean Cleanup/AP/TT

Går plasten i havet att samla in och plockas upp? Det ska nu en nederländsk miljögrupp undersöka.

I San Francisco-bukten i USA drar nu båtar ut en 600 meter lång, flytande bom för att släppa den att driva mot den plats mellan USA och Hawaii där en av världens största ansamlingar av plast i havet hittats. Det är en första prototyp för ett slags insamlare av plast.

Plast som hamnat i havet samlas relativt nära vattenytan och tanken är att den flytande bommen, med en upp till tre meter hög kjol under ytan, ska spärra vägen för plasten och samla in den. Bommen kommer att naturligt formas till ett u och följa med vinden, vågorna och strömmarna.

Läs mer: Plast i havet orsakade sköldpaddsdöd

Läs mer: Massdöd bland havssköldpaddor utreds

Om testet blir lyckat ser gruppen framför sig hur ytterligare bommar ska kunna placeras ut på världshaven. Enligt en forskningsstudie från 2015 hamnar omkring åtta miljoner ton plast i våra hav, varje år.

– Förhoppningsvis kommer den inom ett par månader tillbaka till land, vilket bevisar att tekniken fungerar, säger Boyan Slat, ordförande i föreningen The Ocean Cleanup, till AFP.

Mer om: Plast Havsmiljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer