Miljö

Flygutsläppen har ökat med 47 procent

En Airbus A319 tillhörande SAS ( Scandinavian Airlines ) parkerad bakom taggtrådsstaket på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn. Foto: Johan Nilsson / TT
Arlanda flygplats. Skylt visar var påstigande resenärer ska ta vägen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Svenskarnas resande med flyg har ökat kraftigt sedan början av 1990-talet. Förra året uppgick utsläppen till tio miljoner ton koldioxid, vilket är en ökning med 47 procent, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till en ny studie från Chalmers tekniska högskola. Det är ungefär lika mycket som släpps ut från den svenska personbilstrafiken under ett år.

Sol, bad och härliga weekendresor – visst är det underbart i gråvintern. Men den bistra sanningen är att svenskars flygutsläpp är fem gånger högre än det globala genomsnittet, och fyra femtedelar av resorna är privatresor.

En färsk rapport som Chalmers tekniska högskola i Göteborg gjort på uppdrag av Naturvårdsverket visar på flera ganska obehagliga sanningar om svenskars flygvanor. I alla fall för den som tycker om att resa, och som gärna tar sig en semester i Thailand för att undkomma den svenska gråvintern.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här